Hoe maak je jezelf koersklaar in Coronatijd?

“De ergste en scherpste bochten voor nu zijn achter de rug” (Rutte, persconferentie 24 juni 2020). De versoepelingen schieten als demarrages uit het peloton. Het kan niet anders dan dat er binnenkort weer gekoerst kan worden. Schitterend!

Er is alleen een probleem. De koers vraagt andere vaardigheden dan die we hebben getraind afgelopen maanden (#ridesolo #urendoordepolder). Het voordeel daarvan is wel dat de basis op orde is. Hoe maak je jezelf het best ‘koersklaar’?

Een belangrijk trainingsprincipe is SPECIFICITEIT. Aanpassingen van het lichaam als gevolg van training zijn specifiek. Deze zullen alleen optreden bij de spiergroep of het energiesysteem dat je traint. Kies dus trainingen waarbij je koers-specifiek je lichaam belast. Maak daarbij ook gebruik van het trainingsprincipe OVERLOAD (zie blog ‘Welke trainingsprincipes helpen je richting je doel?’). Op die manier heb je een optimaal trainingseffect.

Een goede koers-specifieke training voor de komende periode is:

  1. Warm-up: 20 min 40-55%FTP (duursnelheid) inclusief 3 sprintjes
  2. 6 x onderstaand blok:

15 sec 125%FTP (sprintsnelheid), 15 sec 88%FTP (tempo snelheid)

15 sec 125%FTP (sprintsnelheid), 30 sec 88%FTP (tempo snelheid)

  1. Herstel: 7 min 40%FTP (duur snelheid)
  2. Herhaal bovenstaande in totaal 5x
  3. Cool-down: zo lang je wilt

Bovenstaande training zorgt ervoor dat je sterker wordt, beter melkzuur kan verdragen en het vergroot je spieruithoudingsvermogen. Ideaal voor in koers. Doe deze training alleen wanneer je basis op orde is. Deze training hoort thuis in ‘opbouw-fase 1 & 2’ (zie het trainingsschema).

Veel succes met de training! Mocht je meer ideeën voor trainingen willen, check dan het gratis trainingsschema of kies voor een van de trainingspakketten. Ik zeg: “De ergste en scherpste bochten komen er nog aan!”

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter