Welke trainingsprincipes helpen je richting je doel?

Coronatijd… Een aantal KOM’s erbij, leuk. Een nieuwe TT-, beach-, of mountainbike kopen, leuk. Een ziek lange tocht rijden op gravel, leuk. Surrogaat-doelen die het niet halen bij dat ene doel: koers!

En toen kwam de laatste nieuwsbrief (d.d. 10 juni 2020) van de KNWU binnen. Pijnlijk dit, ze hebben ons nodig dat. Maar onderaan een schitterend postscriptum dat mijn hart sneller deed kloppen: “…we zijn hard aan het werk om hopelijk in het najaar toch nog wedstrijden te kunnen organiseren…”.

Niet meer doelloos in de rondte rijden. Geen surrogaat-doelen meer najagen die de leegte in mijn koershart niet kunnen opvullen. Nee. Er is hoop. Koers! En wel nog dit najaar.

Hieronder drie tips gebaseerd op belangrijke trainingsprincipes (overload, supercompensatie).

Tip 1: zorg voor een trainingsprikkel met een hogere belasting dan jouw huidige belastbaarheid. Het trainingsprincipe dat hier achter zit is OVERLOAD. Een gedoseerde overbelasting. Het biologisch evenwicht van het lichaam moet worden verstoord. Daar zorgt een goede trainingsprikkel voor. 

Tip 2: rust = trainen. Je lichaam zal de verstoorde evenwichtssituatie willen herstellen. Daarbij stelt het zich in op een hoger prestatieniveau dan daarvoor. Dit trainingsprincipe heet SUPERCOMPENSATIE. Je prestatievermogen groeit. Een mooi moment voor een nieuwe trainingsprikkel. Het lichaam heeft dus herstel nodig, geef dat.

Tip 3: breng variatie aan in je trainingen. Wanneer je altijd hetzelfde rondje traint, is het geen trainingsprikkel meer. Je lichaam ervaart evenwicht en hoeft zich dus niet aan te passen. Je zal dan dus ook niet beter worden. Ook hierom is het trainingsprincipe OVERLOAD belangrijk. 

Strada13, partner van RWC Ahoy, helpt je om je klaar te stomen voor de eerste race. Daarom hieronder enkele gratis trainingsschema’s (beginner & gevorderd) waarin bovenstaande trainingsprincipes zijn verwerkt. Werk jezelf in drie maanden naar koersniveau. Er gaat niks boven een hard pompend koershart!

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter